Är julen rasistisk?

Bild från Pixabay

Bild från Pixabay

 

Ännu en gång kritisera människor något inför julen!

År efter år kritisera man onödiga saker om julen såsom Kalle Anka och pepparkakor och i år är det Lucia som står på tur.

Åhléns julbild på Facebook blev hatad och kritiserad.
En liten pojke i lucialinne som log glatt på bilden var mörkhyad
Hatkommentarerna strömmade in men även gillningar och kärlekskommentarer hördes när starka röster höjs på median.
”Mångfald = folkmord på vita”
”Vidrigt av er att göra narr av våra nordiska traditioner så där”
”Fan jag spyr”
Enligt Åhléns så blev de chockad över hatkommentarerna och skrev ett inlägg på sin Facebooksida:
”Vi är oerhört stolta över vår luciabild som står för alla barns rättigheter att vara och uttrycka sig precis som de vill – lucia, stjärngosse eller pepparkaka oavsett kön, hårlängd, hudfärg eller bakgrund.”

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke stödjer pojkens familj och poserar en bild på sociala medier med hashtagen #jagärhär. Som nu med har 3069 inlägg som uttrycker att oavsett kön eller hudfärg får man klä sig precis som man vill!
”För mig är att ta på mig en luciakrona är en enkel symbolisk solidaritetshandling där jag visar att jag står upp för alla människors lika värde”, säger Alice Bah Kuhnke till Expressen.

Det är inte första gången som någon kritisera om Lucia, enligt SVT 2012 var en 14-årig flicka från en ort utanför Uppsala. Lucia i Sveriges Televisions traditionella firande.
Det strömmande in hat och rasism, inte minst på hatsajten Avpixlat. Där skrev de ett inlägg med rubriken ”SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska” tusentals kommentarer.
Ett par år senare sändes dokumentären ”Svart lucia” i Sveriges Radio P1. Den handlade om hur flickan blev mobbad för att hon var lucia i tv och har prisats internationellt.

Vad kommer nästa jul att blir kritiserad för?

Sofia Ta

Kommentera