Elev med vapen på Kattegattgymnasiet

Den 7 november på kattegattskolan i Halmstad fick polisen besked om att en elev gick runt med vapen. Polisen anlände snabbt till skolan och det visade sig att en elev tänkte ”skoja” med ett soft air-gun vapen. För att använda och köpa detta vapen måste man vara 18 år. Polispatrullen tog vapnet i beslag även om det var ett icke dödligt luftvapen som inte är licenspliktigt.

Polisen tror inte att det fanns någon misstanke om brott och att ingen känt sig hotad. Några elever hade dock blivit oroliga när de såg pojken utanför matsalen.

I USA är det lättare att få tag i vapen och dessutom tillåtet att gå runt med i vissa stater. Detta gör att det är större chans att barn och ungdomar får tag på vapen, vilket kan vara anledningen till att de skett så många masskjutningar på skolor i USA. Från början av 2000-talet till 2015 har det inträffat över 110 skolskjutningar i USA vilket är betydligt mycket mer än i Norden. Senaste skjutningen i USA var i San Fransisco, Kalifornien 18 oktober 2016. I Sverige har vi aldrig haft en skolskjutning men exempelvis i Finland har det inträffat tre stycken. Skolmassakern i Kauhajoki 2008, Massakern på Jokela skolan 2007 och 1989 vid skolan Raumanmeri i Raumo.

Barack Obama uttalade sig flera gånger om att vapenlagarna behövde blir strängare men nu när Trump blivit USAs nya president får vi se vad som händer i USA.

image

Kommentera