Fiasko i årets upplaga av Oscarsgalan

Oscarsgalan 2017 blev något av ett fiasko. Misstaget från utnämningen av ”Bästa Film” kommer antagligen vara det första filmspecialister och vanliga människor tänker på när Oscarsgalan 2017 kommer på tal.

En stor tabbe ägde rum i årets Oscarsgala som inträffade i Los Angeles förra veckan. ”La La Land” utmärktes först till ”Bästa Film”, innan det visade sig att det hade blivit fel och ”Moonlight” hade vunnit. De ansvariga för ”La La Land” hann sitt tacktal innan misstaget upptäcktes och de fick snopet gå ner till sina platser igen för att välkomna de ansvariga för ”Moonlight” upp på scen istället, enligt DN. Det var en väldigt pinsam och häpen händelse för alla inblandade, förutom kanske de ansvariga för ”Moonlight” som endast fick två andra pris, medan ”La La Land” redan vann sex Oscars. Man kan ju tänka att de kanske blev glada för det extra priset som de paffa fick istället för ”La La Land”. ”Moonlight” vann även ”Bästa manliga biroll” som Mahershala Ali och ”Bästa Manus efter förlaga”. ”La La Land vann bland annat ”Bästa Kvinnliga Huvudroll” med Emma Stone, Damien Chazelle för ”Bästa Regi” och Linus Sandgren för ”Bästa filmfoto”.

Man vill inte ens tänka sig hur snopna ”La La Land” kände när de visade sig ha blivit fel och när de fick gå ner till sina platser utan något pris alls, efter att ha varit så glada. Man vet själv hur det känns när man tagit ut glädjen i förväg och det sedan ändras. Jag kan tänka mig vilka tankar som cirkulerade i deras huvuden när de visade sig vara fel. Själv har jag ännu inte orkat kollat på videon från misstaget, just för att det är så pinsamt att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Oscarsgalan har en historia av smärre fiaskon. 1974 sprang en naken man över scenen när konferenciern David Niven skulle presentera prisutdelaren Elizabeth Taylor, hann han göra segertecknet och få några förtjusande rop innan han sprang ut igen, enligt Världens Historia. Men frågan är om denna händelse kommer vara lika uppmuntrande.

Jag har ju som sagt inte kollat på videon, men jag kan tänka mig att inte någon skrattade åt ”La La Land” när de förlorade. Nakenchocken, som misstänktes vara ett trick från Oscars arrangörer, är lite komisk, medan den senaste händelsen är ett stort misstag som inte kan ses som komisk.

Så frågan är, kommer världen någonsin sluta älta detta totala fiasko och hur ska de ansvariga för ”La La Land” glömma denna besvikelse?


Fakta om Oscarsgalan: 

Oscarsgalan eller Academy Award som den även kallas är en amerikansk filmpris gala, som har delats ut årligen sedan 16 maj 1929. Den är världens äldsta (största) filmgala, som engagerads av ABC/ amerikanska filmakademin. Filmerna som nomineras till galan måste dock inte vara producerade I USA. En film kan även vinna Oscar mer än en gång exempelvis så har vi filmerna. Ben-Hur (1959), Titanic (1997) och även Sagan om konungens återkomst (2003) som har slagit rekord med sammanlagt 11stycken Oscars priser. Oscarspriset är alltså en statyett som är guldpläterad, väger 3,85kg och är 34cm hög. Den guldpläterad statyetten ska alltså föreställa en riddare med ett korsriddares svärd som är stående på en filmrulle med ekrar.

 

Text: Valona Bajramaj och Ebba Johansson

Kommentera