Fidel Castro avliden

dsc_0030

Foto: Isidora Kovijanic

Den före detta ledaren över Kuba, Fidel Castro, avled under natten till lördag. Kubaner världen över både sörjer och firar bortgången av en president vars styre sträckte sig över närmare 50 år. 

1926 föddes presidenten som genom en revolution kom till makten på den västindiska ön Kuba, år 1959. Castro var ledare för kommunistpartiet som också är det enda tillåtna i landet. Han var på många vis en diktator och flera av hans politiska motståndare sattes i fängelse. 2008 tog presidentens bror Raúl Castro över posten efter att tidigare varit vicepresident och försvarsminister.

Enligt Sydsvenskan var det även brodern som meddelande om Fidel Castros död i ett TV-inslag på lördagsmorgonen. Dödsfallet har nu lett till nio dagars landssorg framtill begravningen som ska ske på söndag den 4:e december. Den tidigare presidenten kommer enligt sin egen önskan att kremeras.

Reaktionerna på Castros död har varit väldigt olika, precis som åsikterna om honom som skilde sig åt när han var vid liv. Vissa såg honom som en inspirationskälla som ”gav tillbaka Kuba till folket” medan andra bara såg honom som en hemsk diktator. Efter dödsbeskedet firade exilkubaner i Miami, USA hans död. Enligt BBC har flera världsledare också reagerat på Castros död och hyllat honom. Bland annat har den ryska presidenten Vladimir Putin beskrivit honom som en ”pålitlig och ärlig vän” till Ryssland. Även Kinas president Xi Jingping har sagt att hans folk har förlorat en ”bra och sann kamrat”. Dock har Donald Trump, USAs nyvalde president, kallat Fidel Castro för en brutal diktator som förtryckte sitt folk.

Erik Jennische, som är Kubaexpert och chef för Civil rights Defenders Latinamerikaprogram, tror att den kubanska regimen kommer att utnyttja Castros död för att få en starkare position. Han säger även att det är en stor tid för alla kubaner eftersom Fidel Castro har varit den röda tråden i landets alla frågor sedan 1950-talet. Allt inom politik, kultur och resten av samhället.

 

Agnes Johansson

Kommentera