Filmfestivalen i Cannes

Bild: Marion Hermansson

 

Den 70:e filmfestivalen hålls i år just nu i Cannes, den håller på 17 maj till 28 och är en populär festival. Syftet med filmfestivalen är enligt Thierry Frémaux, som är en konstnärlig ledare för festivalen, att uppmärksamma filmer och bidra till världens filmindustri. Filmerna visas och tävlar om festivalens största pris, Palme D’Or. Priset har tidigare tilldelats exempelvis Pulp Fiction och Taxi Driver.

Media täcker mycket av det som sker på festivalen. Stora modetidningar som Vouge och ELLE skriver om hur kändisarna är klädda och stylade. Stora kändisar och filmstjärnor såsom Nicole Kidman, Rihanna, Uma Thurman besöker festivalen och går på röda mattan. Thierry Frémaux säger att röda mattan är den del av festivalen som får mest uppmärksamhet av media. Han säger dock till EuroNews att anledningen till att kändisarna är där är för att de är med i filmer, och att det viktigaste på festivalen är filmerna och inte mode.

Festivalen fortsätter hålla sin höga status och detta tror de själva beror på att de håller kontakt med sin historia, men de är väldigt redo att börja ta sig an nya och originella koncept. Samtidigt som man försöker behålla sin grundtanke, har de utvecklats och är redo för nya utvecklingar. Grundtanken med festivalen är att ha en passion för bio, upptäcka ny talang och samla journalister och professionella för att bidra till skapandet av filmer. Det som gör Filmfestivalen så bra i tiden är att varje projekt delas erfarenheter och olika kulturer upptäcks.

Med tanke på hur länge festivalen hållit på, hur ser framtiden ut? Thierry Frémaux säger att festivalen är ett viktigt internationellt evenemang och att de alltid strävar efter att hjälpa filmer är få publicitet och att utnyttja positionen festivalen har just nu. Samtidigt kan små händelser i Cannes förändra framtiden för festivalen och vi får se vad som händer i framtiden för detta stora evenemang.

 

Agnes Johansson & Ebba Johansson

Kommentera