Gruppvåldtäkt livestreamades på Facebook

Iscensatt bild, ej relaterad till brottet. Foto: Isak Andersson

 

På söndagsmorgonen våldtog tre unga män en kvinna i Uppsala och livestreamade hela händelsen två gånger på Facebook. Polisen anlände till platsen efteråt och kunde gripa de tre gärningsmännen, födda 1992, 1996 och 1998. Första gången streamades själva övergreppet på kvinnan, som är född 1986, och sedan startade han ytterligare en sändning där man först ser gärningsmannen tala med kameran, sedan polisen anlända och stänga av streamen. De gripna männen är skäligen misstänka för grov våldtäkt.

En av de 200 personer som kollade på videoklippet live var enligt Aftonbladet Lovisa, 22 år som uppgav det här till tidningen: ”Två killar trycker ner en tjej på sängen och tar på henne. Jag ser att hon är typ däckad. Jag trodde först att det var ett dåligt iscensatt skämt. Men det var det inte.”

Händelsen har fått mycket stor uppmärksamhet i Sverige men även runt om i världen. Videoklipp från händelsen spreds på Facebook och flera av Sturebladets medarbetare har redan sett klippet delat på olika medier. Olika sorters svenska medier väljer att fokusera på olika saker om händelsen. Aftonbladets fokus ligger på att stoppa spridningen av klippet och vad som egentligen hänt. Andra medier, som till exempel Fria Tider väljer istället att fokusera på gärningsmännens ursprung och hur de såg ut som egentligen inte har något med faller att göra. De har till och med delat videon trots att polisen uppmanat att man inte ska sprida den.

Lisa Sannervik, vid polisens ledningdcentral menar att spridning av videon kan vara ett brott i form av förtal och uppmanar istället att alla som har tillgång till videon skall dela den till polisen. Om detta syftar på klippet där själva brottet begås eller videon där gärningsmannen grips (den som Fria Tider delat) är inte helt klart. Uppgifter om att ett pistolliknande föremål förekommit i klippet har cirkulerat på nätet, till exempel på forum som Flashback. Ifall det stämmer kunde inte polisen svara på i nuläget.

Händelsen har också uppmärksammats väldigt mycket internationellt. Främst är det konservativa och andra högerinriktade tidningar som tar upp händelsen. Exempelvis Breitbart från USA, RT från Ryssland och The Daily Mail från Storbritannien. En del av medierna som tar upp händelse väljer också att nämna gärningsmännens ursprung, trots att detta egentligen är orelevant för händelsen. Vad vi kunde hitta så var de ingen av de mer etablerade svenska medierna som nämnde detta.

Enligt Brottsförebyggande rådet blev 1,7 procent av den svenska befolkningen utsatta av olika former av sexuella brott under år 2015. Detta motsvarar en siffra på 129 000 människor. De senaste åren har vi sett en stor ökning av sexualbrott. År 2012 låg siffran för sexualbrott på 1%, medan den 2015 låg på 1,7%, alltså en ökning med cirka 70%. Denna händelse är alltså inte jätteovanlig utan något som blir allt mer vanligt i det svenska samhället.

Läsarfråga: Vad tror ni att denna extrema ökning av sexualbrott de senaste fyra-fem åren i Sverige beror på?

Hugo Ahlberg, Alexander Svanström, Pontus Berg, Isak Andersson

Kommentera