Hollywoods mångfald – existerar den?

Filmproduktion

Foto från Pixabay

Hollywood, en plats som likt ingen annan associeras med film, stjärnor och lyx. För drygt 100 år sedan ägde Hollywoods guldålder rum, men bilden av Hollywood som ett centrum för film har stannat kvar än idag. Men är verkligen denna filmstad den mest framgångsrika inom det nytänkande filmskapandet?

Förra året, 2015, var Viola Davis den första afroamerikanska skådespelerskan att vinna pris på Emmygalan i USA för bästa huvudskådespelerska i genren drama. Detta var en viktig händelse som får oss att fundera över hur stor mångfalden är i Hollywoods filmer.

Andelen karaktärer som deltar i filmer sett till etnicitet mellan 2007-2014 har inte förändrats, enligt PBS Newshour. Av de hundra filmer som låg på topplistan 2014 var ¾ av filmernas karaktärer vita, endast 17 av toppfilmerna hade icke-vita som ledande roller eller bi-roller. En studie som gjordes på University av South California undersökte mer än 400 filmer och TV-program som släpptes september 2014 och augusti 2015. Studien visar att hälften av TV-programmen och filmerna inte hade någon asiatisk skådespelare som hade några repliker och mer än 1/5 hade ingen svart karaktär som hade någon dialog.

En annan aspekt är att det även är viktigt att de icke-vita karaktärerna får roller som inte är stereotypa för deras etnicitet och ska få möjlighet att porträtteras som alla andra skådespelare.

Hollywood började med sin filmproduktion under tidigt 1900-tal. Har utvecklingen stått still? Vi undrar var mångfalden är någonstans.

Kommentera