Lokförare, det gamla yrket som har blivit ett framtidsyrke?

Tåg på Köln Järnvägsstationen, bild från Pixabay.

 

Är du en av oss som inte gillar att plugga? Vill ha ett enkelt men bra betalande jobb? Då är lokförare något för dig. Flera lokförare är gamla och är påväg att gå i pension vilket öppnar upp många nya jobbmöjligheter för oss unga.

Lokförare är det gamla yrket som blir mer och mer populärt. Du gör det minst ansträngande jobbet samtidigt som du går in i ett yrke med en ingångslön på runt 30.000 kr. Lokförare har en medianlön på 33.400kr där den lägsta ligger på 28.000kr och den högsta på runt 40.600kr. 90% utav alla anställda tjänar runt 40.000kr enligt allastudier.

Med en utbildning som tar 46 veckor och knappt har några krav är den väldigt lockande för nya i arbetslivet. Vilka krav behöver man då uppnå för att kunna söka till en lokförarutbildning?
GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET
– Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. (Gäller även examens- eller avgångsbetyg från äldre svenska gymnasieformer, även 2 årigt gymnasium, eller kommunal vuxenutbildning samt folkhögskola).
eller
– Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1.
eller
– Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
eller
– Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
– Du ska vara behörig, enligt Yrkeshögskolans och Transportstyrelsens krav. Läs mer under behörighetskrav.

– Ansökan ska ha inkommit i tid och vara komplett.

– Du måste rekommenderas av psykolog i den yrkespsykologiska bedömningen (urvalstest).

– Det är dina prestationer i urvalet som avgör om du blir antagen.

– Du måste uppfylla hälsokraven för lokförare.

– Du måste uppfylla Transportstyrelsens krav för förarbevis för att kunna arbeta som lokförare efter avslutad utbildning.

Det kanske känns som mycket krav men läser man igenom de ordentligt märker man att det inte krävs så mycket. Så är du sugen på att bli lokförare gå in och ansök via www.lokforarutbildning.se för en bra framtid och få lokförarkulturen att leva vidare.

Författare: Emil Törngren

Kommentera