Misslyckade Murar

Bild: Alexander Svanström

Bild: Alexander Svanström

Tema murar:

– Modern historia kanske mest ökända mur restes 1961, då östtyska regeringen byggde en stor betong mur mellan östra och västra Berlin. Medan kommunistledarna hävdade att hindren var utformade för att hålla fascisterna och andra fiender borta så var murens egentliga funktion att hindra östtyskar från att fly till västvärlden. Mer än hundra människor dog när de försökte fly genom den nästan 4 meter tjocka muren.

Runt omkring muren fanns ett stort antal vakttorn och elektrifierade stängsel. Tusentals människor lyckades fly trots alla dessa försvarsanordningar. Bland annat byggde man tunnlar under muren, flög över den i ultralätt flygplan och man flydde till och med i en hemmagjord varmluftsballong. Muren dubbades ”Skammens mur” och delade upp en av Europas största städer i tjugonio år innan den Östtyska regeringen fick öppna upp, den 9 november 1989. Detta utlöste en våg av fester och ett upprymt Berlin började snart arbeta med att riva väggen med allt från hammare till stämjärn. Endast ett år senare i oktober 1990 förenades Tyskland officiellt.

– Kinesiska muren, världens största byggnadsverk började ca byggas 200 f.Kr. av den kinesiska kejsaren Qin Shi Huang och den uppgraderades, underhölls och utvecklades fram till Mingdynastin fall på 1600-talet. Eftersom att muren är gjord under en så lång period innebär det att de är gjord av allt från packad jord till tegel och sten.

Muren är 240 mil lång vilket gör att solen går upp 2 timmar tidigare i öst än väst. Man skulle även kunna bygga en tvåfilig landsväg med anledning av dess stora bredd. En populär myt är att muren kan ses från månen, men detta är dock falskt. Med tanke på dess längd och bredd var det ett slitsamt arbete att konstruera muren. Flera miljoner människor tvingades hjälpa till vilket ledde till enorma dödssiffror. De som dog då muren byggdes begravdes ofta vid byggnadsplasten och därför kallas muren av vissa ”världens längsta kyrkogård”.

Sammanfattningsvis kan man säga att muren inte fungerade i dess första syfte, alltså militärt. Mongolerna lyckades erövra Kina trots de ofantliga resurser och mängders liv som las på att bygga muren. Dock är muren, som anses som ett av världens sju underverk, idag mycket viktig för Kinas turism och ses som en av världens främsta sevärdheter och turistattraktioner.

– Ett sista exempel på ett mursystem som slutligen misslyckades är Konstantinopels murar. Murarna började byggas år 330 e. Kr och fortsatte utvecklas fram till staden föll till turkarna den 29 maj 1453. Staden ansågs under medeltiden näst intill ointaglig och den motstod ett flertal olika belägringar. Men som sagt, så föll även denna mur och detta efter en väldigt kort belägring på endast sex veckor.

De som efter detta intog staden var det Osmanska riket. De lyckades med detta trots att deras kanoner var så ineffektiva att bysantinerna hann bygga upp muren igen medan turkarnas kanoner laddades om. Men sedan ledde turkarna i två omgångarna direkta anfall på staden och därmed föll Bysantinska riket vilket även anses vara medeltidens slut.

Murarna underhölls och bevarades av det Osmanska riket fram tills 1800-talet då murarna delvis började brytas ned för att tillåta stadens tillväxt. Trots att muren knappt underhållits sedan 1800-talet så står stora delar av muren stadigt än idag. På 80-talet började den turkiska regeringen ett stort projekt för att restruera och bevara murarna och även dessa murar lockar turister idag.

Av: Alexander Svanström och Hugo Ahlberg

Kommentera