Paradise Hotel – Vad är rätt och fel?

Bild från Pixabay

Bild från Pixabay

 

Krönika: En ny säsong av den populära dokusåpan är tillbaka, och ännu en gång med dramatik, intriger och romantik. Programmet går i stora drag ut på att ett gäng singlar checkar in på ett lyxigt hotel i Mexiko där det gäller att hitta en partner att vara med under x antal veckor.

Det är dock mycket kritik som riktas mot programmet. Enligt Aftonbladet menar en tidigare deltagare Cimon Lundberg att programmet har gått för långt. Han säger bland annat att programmet utnyttjar samhällets brister och dess skeva ideal, och fortsätter med att Paradise Hotel är ganska vidrigt.

Till viss del håller vi med om det Cimon påstår. Programmet framhäver och uppmanar destruktiva beteenden som uppstår under seriens gång. Att folk super sig fulla, har sex och bråkar är inte något som behöver normaliseras i tv, och just därför är det förståeligt att det kritiseras. Men samtidigt har vi inte något emot det då programmet i stora drag speglar verkligheten trots att Paradise Hotel utspelas i speciella miljöer.

Aftonbladet skriver att Elin Nilsson, Moderat kommunpolitiker i Sundsvall, menar att deltagarnas beteende inte skiljer sig särskilt mycket gentemot ungdomars beteenden i verkligheten. En artikel om Paradise Hotel och dokusåpor som SVT publicerat påstår Daniel Paris Afshinnejad att programmet visar hur det ser ut i verkligheten vare sig vi vill det eller inte.

Båda dessa två artiklar styrker det vi säger, att man måste kolla på hur verkligheten egentligen ser ut och var problemen ligger. Sedan att unga människor kollar på denna serie som framhäver detta samhälle är inte programmets ansvar. Vi anser istället att föräldrar borde ta ställningen till vad som är rätt och fel, vad deras barn skall kolla på.

Vi tycker precis som Cimon att Paradise Hotel utnyttjar samhällets brister, men är det inte då vi istället borde möta ungdomarna och ta i tu med problemen tillsammans? Vi vinner ingenting på att döma ut dem, istället borde vi föra en dialog.

Liknande program som Big Brother och Ex on the Beach lyckas också, målgruppen är troligtvis ungdomar och unga vuxna.

Vi och många andra ungdomar anser att programmet är underhållande, men vad är det egentligen som gör att vi inte kan sluta kolla på dessa dokusåpor?

Att se andra människor skämma ut sig kanske får oss själva att må bättre, kan det till och med vara så att vi njuter av att se folk bråka, supa sig fulla och ha sex i tv?

Av: Alexander Svanström, Albin Juhlin, Carl Johansson

Bild från Pixabay

Kommentera