Pengarna tar över fotbollen

Runt lunchtid den 23 januari presenterades Alexander Isak som Borussia Dortmunds senaste värvning och summan ligger på runt 85 miljoner svenska kronor. Summorna inom fotboll ökar från år till år i de stora ligorna som de små ligorna runt om i världen och allsvenskan är inget undantag. Alexander Isak blir en rekordförsäljning för både hans tidigare klubb AIK och för allsvenskan någonsin, den tidigare rekordsumman var 82.5 miljoner kronor, då Zlatan Ibrahimovic såldes från Malmö FF till Ajax år 2001 som 19 åring. Det är alltså ingen enorm skillnad när det gäller summan och eftersom att det var 16 år sedan Zlatan lämnade Sverige så kan man tycka att det inte är så stor skillnad när det kommer till pengar inom fotboll men ifall man tar en ordentlig titt så kan man se hur extrema skillnader det faktiskt är.

Media har haft en stor påverkan på de enorma summor som det nu handlar om i fotboll. Rättigheterna för att sända engelska premier league såldes nyligen till Sky och BT som är två engelska tv-bolag för drygt 5 miljarder pund för ett tre år långt kontrakt. Denna summa är helt ofattbar och ifall man jämför den summan med säsongen 1992/1993 när premier league startade såldes rättigheterna för 191 miljoner pund för ett fem år långt kontrakt, det är 2.2% av vad det kostar idag. Tittar man på dessa summor är det inte konstigt att spelare säljs hit och dit för tiotals miljoner kronor och har löner på flera hundratusen i veckan.

Det blir vanligare och vanligare att unga spelar slår igenom en säsong, blir väldigt attraktiva för storlag och lämnar sitt lag för att försöka lyckas utomlands, några exempel är Martin Ödegaard och Valmir Berisha som gick till Real Madrid och As Roma. För norska Ödegaard har det gått helt okej men för Valmir Berisha gick det inte helt som planerat då han blev utlånad till sämre lag hamnade till slut utan kontrakt. Alltså är det en chansning att att ge sig ut utomlands.

I somras slogs även transferrekordet för en spelare då Paul Pogba gick från Juventus i Italien till Engelska Manchester United för en summa på 1,1 miljard svenska kronor och därmed slog det tidigare transfer rekordet från 2013 som då va 860 miljoner kronor. Om man jämför med 20 år sedan då den brasilianska legenden Ronaldo gick från PSV Eindhoven för 13,2 miljoner pund så har summorna ökat drastiskt och är ofattbart stora jämfört med hur det var förr.

 

Av Albin Juhlin och Carl Johansson

Bild från Pixabay

Kommentera