Prissätt inte gemenskapen!

Hur mycket pengar ska man lägga på studenten? Fotograf: Agnes Johansson

Tema Studenten Krönika: Som vi vet och har fått höra många gånger så är inget här i livet gratis. Speciellt inte det sista året i gymnasiet. Hur mycket kostar egentligen studenten? Eller en ännu mer intressant fråga, hur mycket är vi beredda att lägga på detta år? Nu har det blivit en självklarhet att lägga sina besparingar på en studentmössa med en Swarovski-diamant för några tusen kronor. Det är plötsligt livsviktigt att vara vackrast och därmed pröjsa mest på balen. Vi tycker att det har gått för långt.

Enligt en rapport som presenteras i SvD kostar studenten nästan 16 000 kr. Är det värt det? Det finns olika åsikter i den här debatten. Roberto Dobrescu säger till SVT Nyheter Jönköping att han tycker att det är värt det eftersom man bara tar studenten en gång i sitt liv. Emilia Bartula säger också till SVT Nyheter Jönköping att hon är rädd att balen är något som alla pratar om efteråt och hon kommer ångra sig ifall hon missar det.

När man är student förväntas man fira och ladda hela året framtill examen och det finns olika sätt att göra det på. Fester på vardagskvällar, leta efter balklänningar tillsammans med vänner och beställa studentmössor som ett smakprov på studentdagen. Det är lätt att svepas in i det hela och bara tänka kortsiktigt, på det roliga och positiva med det. Vi tror att det kan vara svårt att inse hur mycket pengar man lägger på studenten. Man vill ha den glada och spännande upplevelsen av något man aldrig får chans till igen men det kostar också mycket pengar.

För många handlar frågan ifall man ska spendera pengar om vilja och önskan. Men vissa människor har inget val, de kanske inte har pengar att spendera. Eftersom studentåret är fullt av firande blir det utelämnande socialt sett ifall du inte har pengar och därmed möjlighet att delta. Vi tycker att det börjar handla mer om status och det blir tydligare vem som har råd och vem som inte har det.

Samtidigt kan flera anse att man fortfarande har ett val, man behöver inte spendera en massa pengar till studenten och ingen tvingar dig till det. Man kan mer eller mindre slippa behöva betala mer än några hundralappar på hela året. Många saker som ses självklara att köpa är inte nödvändiga egentligen, som t.ex. studentmössa och studentfester. Men det finns en stor status kring att delta och därmed också betala mycket för att vara med i alla aktiviteter. Ingen tvingar dig att betala, men man vill delta och vara med.

Vi människor söker gemenskap och bekräftelse. Under studentåret så har man prissatt gemenskapen och vi tycker det är fel. Det är något som även Alice Savu håller med om och berättar för SVT Nyheter Jönköping. Hon säger att hon tycker att det är gemenskapen som är det viktiga med studenten och att det borde vara billigare så att alla ska kunna delta. Studentåret är det sista året på gymnasiet och firanden borde handla om att ha så kul med varandra som möjligt en sista gång.

Vi vill minnas studentåret för de roliga stunderna vi delade med våra vänner och våra klasser, inte sakna alla pengar vi spenderat. Studenten borde kosta mindre!

 

Agnes Johansson och Ebba Johansson

Kommentera