Pyroteknik är det bara negativt?

Pyroteknik i användning vid fotbollsmatch. Bild från pixabay.com

 

Tema pyroteknik:

Pyroteknik används vid fotbollsmatcher av personer som oftast bär maskering, därför blir det också svårt att identifiera dessa personer. Pyroteknik är brinnande pjäser som når en temperatur över 1000 grader. Personerna som använder dessa föremål är medvetna om detta och håller oftast avstånd till dom andra ”vanliga” supportrarna. Detta ger dock ingen garanti och kan lätt fatta eld i flaggor och dylik. Om en person bränner någon typ av pyroteknik och skulle bli identifierad kan hen bli bötfälld och avstängd från alla svenska fotbollsarenor, i värsta fall på livstid.
Inför den allsvenska premiären så är publiktrycket högre än någonsin men samtidigt råder det oro inom ökning av huliganism och användningen av pyroteknik. Därför bestämde vi oss för att ta kontakt med ett anonymt Malmö ff fan angående vad den personen tycker om pyroteknik.
Hej! Hur är läget?

-Tjena tjena, de är bara bra tack.

Nu inför allsvenska premiären, hur ser du på ökningen av pyroteknik?

-Hmm, jag tycker att det både positivt och negativt. Då jag anser att bengaler är en stämningshöjare som ser väldigt bra ut, dock när det kastas in på planen och på andra läktarsektioner och används som ett hot och inte något vackert blir det väldigt fel.

Tycker du att det är rätt agerat av svenska fotbollsförbundet att hota med publikförbud på matcherna om det används på fel sätt?

-Nej det tycker jag inte, för att fotboll utan supportrar är ingenting. Man ska inte straffa en hel arena för att ett tiotal personer beter sig illa.

Hur ska man ändra synen på pyroteknik i samhället tycker du?

-Jag anser att media ska fortsätta hylla de fina tifon där pyroteknik används som de börjat med på senare tid, och inte lyfta fram de som beter sig illa då framstår allt som något dåligt.

Vilken slags av pyroteknik tycker du är acceptabelt på en fotbollsmatch?

-Jag tycker att det är okej med rökbomber och lys bengaler när de används på ett korrekt sätt. Medan smällare även kallade ”bangers” som kan skada hörseln bland annat och skrämma både publik och spelare inte ska tillåtas.

Vad anser du är ett korrekt sätt att använda pyroteknik?

-När det används som något vackert och inte stör.

Slutligen hur tycker du SvFF och klubbarna ska gå vidare i frågan om användning av pyroteknik?

-Jag tycker att de ska ha en tydlig kommunikation med supportrar och försöka komma på en lösning tillsammans, tex en dedikerad läktarsektion där man får använda pyroteknik utan att de stör.

Tack så mycket för din tid.

-Tack själv.

Av: Calle Johansson, Simon Häägg, Emil Törngren.

Kommentera