The last dance, balen i USA

Bild tagen av Agnes Johansson
Här står hon framför spegel och sätter på sig örhängena

 

Tema studenten: High school prom, gymnasiebalen, är en av de största traditionerna inom den amerikanska skolan. Drömmen är att bli utsedd till prom Queen respektive prom King, vem vill inte bli det?

Här i Sverige är gymnasiebalen ”studentbalen” inte riktigt som de amerikanska skolorna.
Både inom den svenska studentbalen och den amerikanska balen har de likheter och olikheter.
Alla killar har på sig kostymer/smoking och tjejerna har långa eller korta klänningar. Man åker i limousine till röda mattan, går på röda mattan in till lokalen där balen sker.

Jag har intervjuat Louise som bor i USA Wyoming och går i Salt Lake High School East som har gått på junior prom och ska gå på senior prom den 4 april.
Ni kanske inte visste att filmen High School Musical har spelat in i Salt Lake High School East.
Louise berättade att när hon gick på junior prom så bestämde lärarna att de skulle ha något visst tema på balen, temat blev Harry Potter, hon gick på röda mattan och självaste balen var på skolans gym som är då idrottshall. Inne i idrottshallen hade lärarna fixat att idrottssalen såg ut som i filmen Harry potter, Hogwarts skolan. De allra flesta tjejerna hade långa klänningar men en del korta.
Amerikanska klänningar är väldigt annorlunda eftersom det är mer glitter och paljetter, mycket detaljerat beskrev hon.
Frågan ”Vill du gå på balen med mig” ställs oftast av killarna. Killarna brukar komma med stora skyltar och rimmar ihop något, komma med rosor och nallebjörnar eller uppträda något, jag själv blev ju glad när min killkompis i min klass spelade gitarr och gav mig rosor säger hon.
Killarna ger tjejerna corsage, ett blomsterarrangemang man fäster på handleden och tjejerna ger killarna en som kallas boutonniere att fästa i knapphålet.
Det kändes lite som på film när alla kom in med sina stora, vackra klänningar och uppiffade hår, eller när vi dansade till de populäraste låtarna. Det var annorlunda och amerikanskt. Stort och mäktigt, men ändå bara en rolig dag tillsammans med alla mina kompisar. Det bjöds på skratt och nya minnen tyckte Louise.
I USA äter man inte middag på balen utan på ett annat ställe med sin bal dejt och kompisar innan balen börjar, medan här i Sverige äter vi middag på plats där balen sker.

Av: Sofia Ta

Kommentera