Trump vinner amerikanska valet

image

Den 8 november vann Donald J. Trump det amerikanska presidentvalet. Hillary Clinton fick flest röster, men Trump vann flest elektorat och blir därmed landets nästa president. Inför valet tydde de flesta prognoser på att Hillary Clinton skulle vinna valet relativt enkelt. Trump tar över posten som President från Barack Obama den tjugonde januari 2017 och blir därmed USA:s fyrtiofemte president. Trump representerade de konservativa högerpartiet Republikanerna och bakom hans huvudmotståndare Clinton stod Demokraterna.
Trump gick till val med sin mycket välkända slogan ”Make America Great Again” och detta ska han lyckas med genom ett antal oerhört stora förändringar av den amerikanska politiken.

Bland annat har han lovat att bygga en mur längs hela den amerikansk-mexikanska gränsen (över 3000 kilometer och han ska ”tvinga” Mexiko att betala för muren), avskaffa den Obamacare, förbjuda muslimer från att åka in i USA och bryta många av de miljöavtal som USA har skrivit på under de senaste trettio åren. Trump har också lovat att skicka hem de ungefär 11.4 miljoner illegala invandrare som befinner sig i landet just nu. Han ska även skapa jobb, sänka skatterna, utbygga infrastrukturen och, med hans egna ord, ”bomba skiten ur ISIS”. Hur han ska genomföra mycket av detta har han dock inte gått in på.

Hillary Clinton gick till val med en mer liberal politik. Hon ville bland annat betala för högskoleutbildning för amerikaner låginkomst hushåll, bevara och eventuellt utveckla Obamacare och kämpa för ett mer jämlikt samhälle.

Många av Clintons supportrar har gett sig ut på gatorna i protest mot Trump. de anser att det är odemokratiskt att Trump vann trots att Clinton fick en större andel av folkets röster. En del av Trumps motståndare anser att Trump är en sexistisk, rasistisk och islamofobisk man och har därför vägrat acceptera Trump som sin president. Protesterna mot Trump pågår fortfarande trots att de nu gått en vecka sedan valet avslutades och den tjugonde januari planeras stora protesterna när Trump väl flyttar in i vita huset och tar posten som president.

Kommentera