Valfriheter med studenten

Ida och hennes kompis Jenny. Fotograf: Felicia Lavesson

 

Tema Studenten: Att studentåret kostar pengar är en sak som är säker. En rapport från 2015, skriven av branschorganisationen Svensk Handel, visar att vi i Sverige spenderar ungefär 16 500 kronor på en genomsnittlig student. Studentmössa samt klänningar och kostymer till studentfesten och balen är några av sakerna som brukar införskaffas.

Fördelen är att man något sånär kan bestämma själv hur mycket pengar man vill spendera. Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel, säger i en artikel
(i Jönköpings-posten från 2016) att marknaden är mycket budgetvänlig.

– Det har aldrig funnits större möjligheter än nu att genomföra sin examen på ett billigare sätt. När jag tog studenten blev man mobbad om man köpte något billigare. Att välja något billigt före det dyra idag anses mer vara smarthet än fattigdom, säger Arnberg.

En del betalar runt 1500 kronor för sin studentmössa medan andra lägger en femhundring. Detsamma gäller klänningar, kostymer och allt annat som innefattar studenten.

Någon som tog studenten i fjol är Ida Lindh. Jag frågade henne hur det kändes att lägga pengar på de olika evenemangen och hon svarade följande.

– Jag tänkte inte så mycket på vad allt kostade. Studenten och balen är något man upplever en gång i livet och då tycker jag inte att man ska bry sig så mycket om det ekonomiska, menar Lindh.

 

Felicia Lavesson

Kommentera