Välgörenhetskonsert på NollTreFem

Mika Lundqvist och Felicia Andersson. Foto: Moa Nilsson

 

Lördagen den 21:e januari anordnades välgörenhetskonserten Se oss på NollTreFem i Halmstad. Det var de två musikeleverna Felicia Andersson och Mika Lundqvist från Sturegymnasiet som stod för arrangemanget. Totalt tjänade de in 4981 kronor.

– Vi kommer skänka pengarna till Unicefs arbete för barn på flykt. Vi valde denna organisation eftersom vi vet att den är trovärdig och tyckte att arbetet för barn på flykt var väldigt relevant, säger Mika Lundqvist.

Under konserten deltog flera olika band från Halmstad som Felicia Andersson och Mika Lundqvist tog kontakt med själva. Kvällen var slutprodukten av deras gymnasiearbete.

– Redan i ettan konstaterade vi att det hade varit roligt att arrangera en konsert som gymnasiearbete. När vi sedan skulle välja vad vi ville arbeta med så hade varken jag eller Mika någon annan idé. Vi kom ganska snabbt på att vi ville samla in pengar till välgörenhet. Sedan var det bara det som gällde, säger Felicia Andersson.

En av aktörerna, Stina Preuss, redovisade sitt gymnasiearbete under kvällen. Hon går i samma klass som arrangörerna och berättar att hon är väldigt tacksam över att hon fick vara med och hjälpa till att samla in pengar.

– Det kändes jättebra att redovisa gymnasiearbetet på ett så praktiskt och roligt sätt, säger Stina Preuss.

Felicia Andersson och Mika Lundqvist tyckte att kvällen var väldigt härlig och att den blev bättre än de förväntat sig.

– Under dagen var vi väldigt stressade och nervösa men allt föll på plats under kvällen, säger de. De tillägger att det var många som uppmuntrat och gett dem komplimanger för deras arbete.

Välgörenhetskonserter har anordnats under en lång tid. Känt som den första stora välgörenhetskonserten är ”The Concert for Bangladesh” som anordnades i New York 1971 av George Harrison och Ravi Shankar. Evenemanget ses som en inspiration till flera av dem galor och konserter som har anordnats sedan dess.

I mitten av 1980-talet inleddes välgörenhetkonserternas storhetstid. Musikern Bob Geldof arrangerade flera evenemang, till exempel Live Aid där bland annat David Bowie, Madonna och U2 uppträdde. Konserten sändes på TV och sågs av cirka 1,5 miljarder människor världen över. Pengarna skänktes till svältkatastrofen i Etiopien.

Dessa välgörenhetskonserter visar att musik kan användas i ett annat syfte än bara underhållning och ha en större betydelse. Det tycker även Stina Preuss om kvällen på NollTreFem.

– Felicia och Mika anordnade det på ett bra sätt. Det blev en glädjefylld kväll fastän det handlade om något väldigt allvarligt, säger hon.

Felicia Lavesson och Agnes Johansson

Kommentera