Värnplikt återinförd i Sverige

Den andra mars beslutade regeringen att återinföra värnplikten, som varit vilande sedan 2010. Redan i sommar kommer 13 000 ungdomar kallas till mönstring. Anledningen till detta drastiska beslut är att regeringen anser att det säkerhetspolitiska läget försämrats och att man inte lyckats locka tillräckligt många frivilliga trots stora investeringar på rekrytering.

– Ska vi ha fulla och övade krigsförband så måste det frivilliga systemet kompletteras med värnplikt, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT. I juli kommer ungdomar, både män och kvinnor, födde 1999 och 2000 kallas till mönstring. Efter att ett antal tester genomförts på både psykisk och fysisk nivå så kommer cirka 4000 av ungdomarna väljas ut för värnplikt och få genomföra en militär grundutbildning.

Innan 2010 gjorde mellan 8 000 – 10 000 lumpen varje år och med det nya beslutet kommer endast ungefär hälften så många kallas. Därför krävs fortfarande den frivilliga rekrytering för att ha fylla våra krigsförband. Vill man få upp antalet värnpliktiga till de siffror vi hade innan 2010 krävs stora ekonomiska tillskott. Enligt Peter Hultqvist kostar det ungefär 600 miljoner kronor att öka antalet värnpliktiga med tusen personer.

Sturebladet intervjuade två killar, Anton Juhlin och Axel Petersson båda två födda 2000, som därför påverkas av det nya beslutet. Här kommer de frågor vi ställt till pojkarna och deras svar.

Tycker ni det var ett bra beslut av regeringen att återinföra värnplikten?
– Nej, det behövs inte. Bättre ifall det är frivilligt, svarade Anton.
– Jag tycker det är jävla gött, där kan man lära sig mycket och det är viktigt att ha ett bra försvar, tyckte Axel.
Hoppas ni på att bli värnpliktiga?
– Blir jag kallad så är det som det är men jag hoppas jag slipper, sa Anton.
– Jag ska göra mitt bästa under mönstringen och hoppas jag blir utvald, annars anmäler jag mig nog som frivillig, sa Axel.
Tycker ni att mer resurser borde läggas på Sveriges försvar?
– Ja, men jag tycker inte man borde ha värnplikt, isåfall kan de vänta några år så jag slipper, tyckte Anton.
– Självklart, just nu är det ju katastrofalt dåligt, vi hade ju till och med fått stryk av Norge, sa Axel.
Har du någon källa på det där och tror du verkligen det finns risk för en norsk invasion?
– Nej, men jag vet att våran militär är dålig som fan och man vet aldrig med norrmän, svarade Axel.

Svenska soldater under övning

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Swedish_Soldiers_Aiming.jpg

 

Hugo Ahlberg

Kommentera